ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Τα Καλάβρυτα είναι μια μικρή γραφική κωμόπολη στην ορεινή Αχαΐα. Απέχει 77 χλμ. από την Πάτρα (περίπου 1,5 ώρα) και 180 χλμ. από την Αθήνα. Αποτελεί τουριστικό προορισμό για πολλούς επισκέπτες, τόσο τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Φαράγγι Βουραϊκού - Οδοντωτός Σιδηρόδρομος

Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων και η μοναδική διαδρομή του μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού αποτελούν ένα από τα ωραιότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας μας. Έχει χαρακτηριστεί η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.

Το Διακοπτό απέχει από τα Καλάβρυτα 22 χιλιόμετρα, η διαδρομή διαρκεί μια ώρα και η ταχύτητα του συρμού κυμαίνεται από 30 έως 40 χιλ./ώρα στην απλή γραμμή και 6 έως 15 στα δόντια. Η μεγάλη κλίση της γραμμής δεν επιτρέπει την κυκλοφορία ενός συμβατικού συρμού, γι' αυτό ανάμεσα στις σιδηροτροχιές τοποθετήθηκε ένας οδοντωτός άξονας που επιτρέπει με τη λειτουργία ενός μηχανισμού, να ανέβει από το επίπεδο της θάλασσας στο σταθμό των Καλαβρύτων με υψόμετρο 750 μέτρα.

Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει μονοπάτι που παλιότερα χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της περιοχής, σήμερα η ίδια χάραξη έχει σηματοδοτηθεί με σύμβολα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 που χρησιμοποιείται από πεζοπόρους Έλληνες και ξένους . Η διαδρομή για το κατέβασμα απαιτεί περίπου 6 ώρες και για το ανέβασμα περίπου 7 με 8 ώρες.

Ύδατα Στυγός

Η ανάβαση γίνεται από το χωριό Περιστέρα (ή Σόλος). Σημείο μεγάλης ομορφιάς είναι η λίμνη Τσιβλού (700μ.) μέσα στο δάσος, μερικά χιλιόμετρα πριν από την Περιστέρα. Ξεκινάμε από δασικό δρόμο που μας βάζει σε δάσος με πεύκα και συνεχίζουμε σε μονοπάτι μέχρι ένα χαρακτηριστικό σημείο με θαυμάσια θέα (δυόμισι ώρες). Εδώ επειδή το μονοπάτι έχει πέσει μας μπερδεύει λίγο στο πέρασμα αλλά σε άλλη μισή ώρα μάς φέρνει στη βάση του Καταρράκτη των Yδάτων της Στυγός.

Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

To Δημοτικό σχολείο των Καλαβρύτων, που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς. Μετά την απελευθέρωση ανακατασκευάστηκε και το 1986 κηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποφασίστηκε να στεγάσει το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Μνημείο Αγωνιστών 1821

Στο δεσπόζοντα λόφο βόρειας της Μονής της Αγίας Λαύρας υψώνεται το λαμπρότερο μνημείο του Έθνους. Είναι το Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους από τον Τουρκικό Ζυγό. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη σημερινή του μορφή πραγματοποιήθηκαν στις 24 Μαρτίου 1971.

Το Ηρώο αποτελείται από σύνθεση τριών ανδριάντων που παριστάνουν τη συμμετοχή του κλήρου και των αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821 και την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους από τον Τούρκο Κατακτητή.

Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Επετείου, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων αρχίζουν από το Ηρώο, όπου τελείται τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των ενδόξων ηρώων και ανάκρουση εθνικού ύμνου.

Πλανητέρο

Στα 25 χλμ. από τα Kαλάβρυτα, στο δρόμο που οδηγεί προς την Kλειτορία θα βρείτε το γραφικό Πλανητέρο σε υψόμετρο 700 μέτρων σε ένα μοναδικό τοπίο που κυριαρχούν οι καρυδιές και πλατάνια και τα ορμητικά νερά γύρω από τις πηγές του Aροάνιου ποταμού. Δείτε τον παραδοσιακό νερόμυλο και δοκιμάστε τις πέστροφες που εκτρέφουν στην περιοχή. Από το Πλανητέρο, ξεκινούν ενδιαφέροντα ορειβατικά μονοπάτια προς Ελατόφυτο, Μάζι (μισή ώρα) και Ντουρντουβάνα (6 ώρες). Eπίσης το μονοπάτι Ε4 προς Λουσούς (4 ώρες) και Καλάβρυτα (6,5 ώρες). Mέσα από την πλούσια βλάστηση διακρίνεται ψηλά το χωριό Άρμπουνας. Ένα απίστευτο δάσος με υπεραινώβια πλατάνια, οι νεροτριβές – η μια από τις οποίες ακόμα λειτουργεί – και οι πηγές του Αροάνιου ποταμού με τα νερά που αναβλύζουν μέσα από τα βράχια κάνουν το Πλανητέρο αγαπημένο προορισμό ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή.

Σε κάποια από τα τεράστια, παλιά πλατάνια η διάμετρος του κορμού φτάνει τα 4 μέτρα. Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός». Το μεγαλύτερο μέρος του πλατανόδασους ανήκει στο δασαρχείο Καλαβρύτων και στην ένωση Μύλων, Νεροτριβών και Ιχθυοτροφείων του Πλανητέρου. Στις ταβέρνες που λειτουργούν γύρω από τις πηγές θα φάτε κυρίως πέστροφα. Δύο από αυτές έχουν και δικά τους ιχθυοτροφεία. Πάνω από το δάσος βρίσκεται το χωριό του Πλανητέρου.

Αρχοντικό Παλαιολογίνας

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό κτήριο των Καλαβρύτων. Στις πηγές αναφέρεται ότι πιθανώς κτίστηκε από το Θωμά Παλαιολόγο, και το έτος 1440 πέρασε στον αδελφό του Κωνσταντίνο, επί του οποίου τα Καλάβρυτα είχαν εξελιχθεί σε σπουδαίο πνευματικό κέντρο. Την ίδια περίοδο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πιθανώς δώρισε το Παλάτι στην πριγκήπισσα Αικατερίνη Παλαιολόγου, κόρη ευγενών από τη Χαλανδρίτσα και συγγενή της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Παρ' όλες τις μετέπειτα δραματικές περιπέτειες του έθνους, το «Αρχοντικό της Παλαιολογίνας» έχει σωθεί από όλες τις καταστροφές της πόλης, με μόνη τη φθορά του χρόνου και κάποιες μεταλλαγές από τους Τούρκους να το έχουν επηρεάσει. Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του κ. Βασίλειος Τσαπάρας, προσέφερε το κτίριο στο Δήμο Καλαβρύτων, για να διασωθεί και να αξιοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο.

Σήμερα το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, λειτουργεί ως «πολυχώρος» δραστηριοτήτων για συνέδρια, ημερίδες, συναντήσεις, διαλέξεις, προβολές και φιλοξενία μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων με ιστορικό και λαογραφικό περιεχομενο.

Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας

Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Καλαβρύτων. Η Μονή άρχίσε να οικοδομείται το 961. Το 1821 αποτέλεσε το κέντρο της Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων με την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Στη Μονή φυλάσεται το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821.

Αρχαιολογικός χώρος Άνω Λούσων

Πρόκειται για μια από τις γνωστότερες αρκαδικές πόλεις που έλεγχε ολόκληρο τον Επανώκαμπο. Από τις αρχές του 20ου αιώνα το Αυστριακό αρχαιολογικό ινστιτούτο ανασκάπτει συστηματικά την αρχαία πόλη στην αγορά της οποίας έχουν έλθει στο φως ο δωρικός ναός Αρτέμιδος ημέρας ή ημερασίας (της Άρτεμης που εξημερώνει) που κατασκευάστηκε στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.σε ένα εντελώς ιδιόρρυθμο σχέδιο,λείψανα του γεωμετρικού,παλαιότερου ναού της θεάς,το βουλευτήριο,η κρήνη και το πρόπυλο.

Λίγο χαμηλότερα έχει ανασκαφεί μια σημαντική ελληνιστική οικία με κεντρική αυλή,ενώ ανασκάπτονται τώρα λίγο χαμηλότερα ένας ακόμα σημαντικός ναός και μία στοά στη θέση «Στάδιο». Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης εντοπίστηκε πριν από λίγα χρόνια αλλά δεν έχει ανασκαφτεί ακόμα. Επειδή η περιοχή που περιβάλλει την αρχαία πόλη έχει διατηρήσει την αρχαία μορφή της ,έχει κηρυχθεί ολόκληρη ως αρχαιολογικός χώρος ώστε να αποφευχθούν οι βίαιες αλλοιώσεις του τοπίου.Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο χωριό Λουσοί ή Σουδενά 15 χλμ από τα Καλάβρυτα.

Ιστορία της Ζαχλωρούς

Η Ζαχλωρού είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 640 μέτρων, μέσα στο ξεχωριστό Φαράγγι του Βουραϊκού. Βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από τα Καλάβρυτα, στο μέσο της διαδρομής του οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων.

Το όνομα Ζαχλωρού προήλθε από το Σλαβικό «Ζάγκλορο», που σημαίνει «πίσω από το βουνά». Η Ζαχλωρού χτίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, από κυνηγημένους περαστικούς που ήρθαν από τα χωριά της Ηπείρου στην Πελοπόννησο. Οι κάτοικοί της, ανέρχονται στους 112 περίπου και ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Από το σιδηροδρομικό σταθμό της Ζαχλωρούς ξεκινάει μονοπάτι, που συνδέει τη Ζαχλωρού με το Μέγα Σπήλαιο. Το μονοπάτι το χρησιμοποιούσαν την παλιά εποχή, όπου ο δρόμος προς το Μέγα Σπήλαιο δεν υπήρχε. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 45 λεπτά.

Το χωριό αγκαλιάζεται από το μεγαλύτερο δάσος του νομού Αχαΐας, από πεύκα, καστανιές, έλατα και προσφέρει στον επισκέπτη στιγμές ηρεμίας και γαλήνης. Στη Ζαχλωρού υπάρχουν προσεγμένοι ξενώνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας καθώς και ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε τα πεντανόστιμα τοπικά εδέσματα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. περίπου από την πόλη των Καλαβρύτων, στη ΒΔ πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο 1700 μ. (Ξερόκαμπος), έως 2340 μ. (Νεραϊδόραχη).

Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις με 8 αναβατήρες και 13 πίστες όλων των κατηγοριών. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1988 και έδωσε μεγάλη ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Λειτουργεί καθημερινά, κατά την χειμερινή περίοδο (από το Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο) από τις 8:30 έως τις 16:00. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχουν χώροι στάθμευσης, καφετέριες και εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού χιονοδρομίας, ειδών φωτογραφίας καθώς και σταθμός Α΄Βοηθειών.

Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος

Στο Νεραϊδοχώρη, στην κορυφή του όρους Χελμού και σε ύψος 2.340 μ. έχει εγκατασταθεί το νέο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα της Ευρώπης με διάμετρο κατόπτρου 2,3μ.

Τόπος Θυσίας

Ένα από τα ξεχωριστά μνημεία της πόλης των Καλαβρύτων είναι ο Τόπος της Θυσίας, στο λόφο του Καπή, που βρίσκεται 500 μέτρα από το κέντρο, στο δρόμο προς Χιονοδρομικό Κέντρο. Εκεί στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδηγήθηκαν από τους Γερμανούς όλοι οι άνδρες από 14 ετών και πάνω, όπου και εκτελέστηκαν.

Σήμερα στη ράχη του Καπή βρίσκεται ένας μεγάλος Σταυρός που θυμίζει το αποτρόπαιο έγκλημα. Στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των Εκτελεσθέντων. Στην κατακόμβη είναι αναρτημένα μικρά καντήλια ισάριθμα με τις οικογένειες των εκτελεσθέντων.

Αρχαίος Κλείτωρ (Κλειτορία)

Αρχαία Αρκαδική πόλη από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες της εποχής της. Ιδρύθηκε από τον Κλείτωρα, γιό του Αζάνα και εγγονό του Αρκάδα. Πολλά από τα ερείπιά της (όπως το αρχαίο θέατρο) θα συναντήσουμε διάσπαρτα στον μεγάλο κάμπο της Κλειτορίας.

Το παραδοσιακό εκκλησάκι της Αναλήψεως Καστριών

Το γραφικό και παραδοσιακό εκκλησάκι της Αναλήψεως Καστριών Καλαβρύτων (διατηρητέο μοναδικό μνημείο του 19ου.αι.), που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το μυθικό Σπήλαιο ''Των Λιμνών",τιμάται την Πέμπτη 13 Ιουνίου, γιορτή της Αναλήψεως του Σωτήρος.
Το απέριττο εκκλησάκι που είναι χτισμένο στα ριζά πανύψηλου βράχου και το ιερό του προσαρτημένο σε φυσική σπηλιά στολισμένη με σταλακτίτες και κισσούς, αποτελεί σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων και προκαλεί την έκπληξη και το θαυμασμό στους επισκέπτες του!

Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου

Ιστορική Μονή 3χλμ. ανατολικά των Φιλίων. Θεωρείται σύγχρονη της μονής Αγίας Λαύρας, δηλ. έχει ιστορία μεγαλύτερη των 1.000 ετών, ιδρυθείσα από Πελοποννήσιο μοναχό του Αγίου Ορους προς τιμή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Αθανασίου του Μεγάλου.

Οι μαγευτικές πηγές του Αροανείου Ποταμού στο χωριό Πλανητέρου

Κάτω από τη σκιά του ορεινού όγκου του Χελμού, βρίσκεται ένα πλατανόδασος, δίπλα από το οποίο, στις ρίζες ενός βράχου εκβάλλουν πηγές που στη συνέχεια σχηματίζουν τον Αροάνιο ποταμό. Οι πηγές του Αροανίου, βρίσκονται στα νοτιοδυτικά του βουνού, σε υψόμετρο 600 μέτρων, δίπλα από το χωριό Πλανητέρο. Η ίδια η ετυμολογία του χωριού Πλανητέρο (πλατάνια και νερό) σε προετοιμάζει για το τοπίο που θα συναντήσεις.
Ο ποταμός πηγάζει από πολλά σημεία αλλά το περισσότερο νερό βγαίνει από το βυθό μιας λιμνοπηγής που βρίσκεται στη ρίζα ενός μεγάλου βράχου. Στη συνέχεια το ποτάμι διασχίζει με νότια κατεύθυνση την κοιλάδα της Κατσάνας και συναντιέται με τον Λάδωνα και τον ποταμό Τράγο, ρέοντας σε ένα μήκος 10 χιλιομέτρων. Η ροή των νερών μέσα από τα βράχια είναι εντυπωσιακή και πρόκειται για νερά από την λεκάνη του Φενεού και το βουνό του Χελμού που φτάνουν ως εδώ μέσα από καταβόθρες.

Η πηγή του Λάδωνα

Στα όρια των νομών Αρκαδίας και Αχαΐας, περίκλειστα από βουνά και με το δροσερό τραγούδι του ποταμού Λάδωνα να δίνει άλλη διάσταση στο τοπίο, θα συναντήσουμε μερικά από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της Αρκαδίας.
Οι πηγές του ποταμού Λάδωνα βρίσκονται σε ύψος 500μ. στην τοποθεσία Χελονοσπηλιά, κοντά στα χωριά Παγκράτι και Λυκούρια. Ο Λάδωνας με μήκος75 χλμ.μαζί με τον ποταμό Ερύμανθο είναι οι δύο μεγάλοι παραπόταμοι του ποταμού Αλφειού. Η ευκολότερη πρόσβαση στον Λάδωνα και στην τεχνητή λίμνη του γίνεται μέσω του δρόμου Τρίπολης – Πάτρας, τον γνωστό 111 που ελίσσεται στα όρια των νομών Αχαΐας και Αρκαδίας. Ερχόμενοι από Νεστάνη, Λέβίδι θα περάσετε τη διασταύρωση για το χωριό Παγκράτι και θα στρίψετε αριστερά για Δάφνη-φράγμα Λάδωνα- Μουριά.

Το κλήμα του Παυσανία στο Παγκράτι

Το Κλήμα του Παυσανία με ηλικία μεγαλύτερη από 3.000 χρόνια, έχει χαρακτηρισθεί ως επιστημονικό και αισθητικό μνημείο της φύσης. Σύμφωνα με την παράδοση από κάτω του κάθησε ο Παυσανίας ερχόμενος από Μαντινεία. Βγάζει άνθη Μάη μήνα και ποτέ καρπούς.

φωτογραφιες

Δείτε φωτογραφίες από ιστορικά και θρησκευτικά αξιοθέατα, σπορ βουνού και τουριστικούς προορισμούς των Καλαβρύτων.